Ca proprietăţi generatoare de venituri, hotelurile şi pensiunile resimt din plin efectele recesiunii. Potrivit ofertelor listate pe www.spatiicomerciale.ro, site-ul specializat pe segmentul comercial recent lansat de Imobiliare.ro, cei interesaţi de pornirea unei afaceri în industria ospitalităţii pot achiziţiona astăzi unităţi de cazare de mici dimensiuni la preţuri comparabile cu cele practicate pe segmentul rezidenţial de lux.
Timişoara
În oraşul de pe Bega, cea mai scumpă unitate de cazare scoasă la vânzare este o pensiune de 14 camere amplasată în centrul oraşului. Proprietatea dispune de o suprafaţă totală de 600 de metri pătraţi, este clasificată la patru margarete şi are un preţ cerut de 1,05 milioane de euro. În zona Lugojului, un imobil de 15 camere ce poate fi folosit atât ca sediu de birouri, cât şi ca pensiune, poate fi achiziţionat cu 395.000 de euro. Construcţia are o suprafaţă totală de 465 de metri pătraţi şi un teren de 691 de metri pătraţi. În zona Complex Studenţesc, o unitate hotelieră similară, dar deja funcţională, costă 300.000 de euro. Aceasta are 15 camere, o suprafaţă de 500 de metri pătraţi şi beneficiază de un grad mediu de ocupare de 60% pe zi.
Bucureşti
Cel mai scump hotel scos la vânzare în capitală este amplasat în zona Batiştei (în apropiere de Piaţa Universităţii) şi are un preţ cerut de 1,7 milioane de euro. Este vorba de o unitate cotată la patru stele, cu o capacitate de cazare de 48 de locuri (zece camere matrimoniale, opt camere duble şi două apartamente). Imobilul este înscris pe lista monumentelor istorice din Bucureşti şi dispune de un restaurant cu până la 60 de locuri, precum şi de o terasă de 150 de locuri. Pe locul al doilea în clasament se înscrie un hotel de trei stele din zona Victoriei, ce poate fi achiziţionat cu 1,39 milioane de euro. Imobilul este format din 17 camere, are o suprafaţ