O demonstraţie unică în România de declanşare controlată a unei avalanşe, realizată cu un dispozitiv transportat cu un elicopter, a avut loc, marţi, în Masivul Făgăraş, "dar stratul compact de zăpadă nu a putut fi dislocat".
Potrivit directorului Serviciului Public Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, aparatul de zbor s-a ridicat de la sol şi a utilizat dispozitivul Daisy Bell, format din butelii cu hidrogen şi oxigen, dispuse într-un ansamblu cu care se pot declanşa 50-60 de explozii care destabilizează un strat de zăpadă instabil, ce poate "ameninţa infrastructura din zonele mai joase".
"Precipitaţiile sub formă de ploaie căzute au tasat zăpada, care a devenit foarte stabilă. Condiţiile meteo au permis ridicarea elicopterului şi utilizarea dispozitivului Daisy Bell, dar stratul de zăpadă foarte compact nu a permis declanşarea avalanşelor. Sistemul de lucru Daisy Bell, produs de firma franceză MND Group este format dintr-un ansamblu de butelii cu hidrogen şi oxigen, transportat cargo de un elicopter, cu care se pot declanşa 50-60 de explozii al căror suflu destabilizează stratul de zăpadă, în cazul în care acesta este instabil şi ameninţă infrastructura din zonele mai joase", a declarat directorul Serviciului Public Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.
Potrivit reprezentanţilor MND Group, sistemul de declanşare controlată a avalanşelor pentru eliberarea infrastructurii rutiere expuse acestui fenomen, în vederea dezăpezirii şi exploatării în condiţii de siguranţă, nu necesită explozibili şi este flexibil. Ei au mai precizat că acesta este operat cu elicopterul în condiţii variate, oriunde este nevoie, el fiind mult mai sigur decât soluţiile utilizate în mod tradiţional, cu dinamită, fiind eliminate astfel riscul de accidente şi autorizaţiile speciale de transport şi manipulare.
Demonstraţia a avut loc într-o zonă recunoscută cu risc mare de avalanş