Sute de cai ucişi şi aruncaţi în lacul Brateş, de la marginea oraşului Galaţi, au fost descoperiţi, în urmă cu puţin timp. Descoperirea a fost făcută după un apel anonim primit de către jurnalişti, care au anunţat, la rândul lor, autorităţile.
La faţa locului se află reprezetanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare, dar şi ai Politiei, care încearcă să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat.
Multe cadavre sunt deja în putrefacţie, potrivit reporterului Antena 3 aflat la faţa locului. Cel mai sigur, animalele au fost sacrificate, pentru că la locul cu pricina nu sunt decât capete, coaste şi copite de cal, şi nu animale moarte de bătrâneţe sau dintr-o herghelie.
Misiunea autorităţilor va fi una dificilă, deoarece în zonă nu există nicio herghelie de la care ar putea proveni caii. Se ia în calcul şi varianta ca aceste leşuri să provină de la un abator clandestin.
Kuki Bărbuceanu, reprezentant al Vier Pfoten România, organizaţie pentru protecţia animalelor, susţine că evidenţa cailor ar trebui să se ţină foarte simplu, pentru că suntem obligaţi de UE, de ani buni, "ca fiecare cal din România să fie microcipat, să aibă un paşaport şi evident, un proprietar".
Dacă aceşti cai ar fi avut aceste documente, abatorul care i-ar fi tăiat ar fi trebui să-i înregistreze şi, astfel, se afla câţi cai au fost tăiaţi şi unde este carnea, a mai explicat Bărbuceanu.
Reprezentantul Vier Pfoten România vorbeşte şi despre samsarii de cai.
"Sunt samsari de cai în diferite zone ale ţării care strâng cai şi pe urmă îi duc la abator, dar aceste animale nu sunt identicate, nu se ştie nimic despre istoricul lor medical. Aceşti cai sunt tranşaţi şi pe urmă vânduţi şi nu se mai ştie nimic de carnea lor. În urma scandalului de acum câteva săptămâni, li s-a făcut frică şi au început să taie ani