Salariile bugetarilor din România au fost întotdeauna o enigmă. Nimeni nu a putut vreodată să explice de ce un secretar general de la Ministerul de Interne ia lunar peste 10.000 de lei, mai mult decât un secretar de stat sau chiar dublu decât un ministru.
Un șofer de la ministerul Sănătății a încasat în luna ianuarie a acestui an nu mai puțin de 3.266 de lei, aproximativ cât salariul unui șef serviciu. Conform tabelului cu veniturile nete salariale din luna ianuarie 2013, postat pe site-ul ministerului Sănătății, există chiar directori care au luat mai puțin decât acest șofer.
De asemenea, o serie întreagă de consilieri pe afaceri europene, cu diferite gradații, au primit, de asemenea, mai puțin decât șoferul în cauză. Mulți dintre ei sub 3.000 de lei net.
Ca să facem o comparație, ne-am uitat pe veniturile încasate în luna decembrie de către medicii de la Spitalul Bagdasar Arseni din București. Un Medic primar, profesor UMF, a luat în decembrie 2885 de lei. Și nu e singurul medic care a plecat la finalul lunii cu mai puțini bani la salariu decât șoferul de la Ministerul Sănătății.
În 2011, Ministerul Sănătății se afla în centrul unui scandal mediatic, când, tot pe baza situației veniturilor, Un şofer care lucra în cadrul instituției, a câştigat în luna noiembrie 2.198 de lei, aproape de două ori mai mult decât în luna iunie, înainte de tăierea oficială de 25%.
Reacția Ministerului Sănătății: ȘOFERUL A FOST DAT AFARĂ
În legătură cu informaţiile apărute în mass-media cu privire la veniturile unui şofer din Ministerul Sănătăţii, precizăm următoarele:
Persoana în cauză a fost angajată pe funcţia de şofer în Ministerul Sănătăţii până la data de 22 ianuarie 2013. Conform legislaţiei în vigoare, atunci când un angajat părăseşte o instituţie, are dreptul să primească o compensaţie materială