Preşedintele Traian Băsescu a părăsit ieri şedinţa de bilanţ a activităţii Ministerului Apărării fără să dea vreo declaraţie presei, semn al tensiunilor ce au marcat discuţiile care, pentru prima oară, au avut caracter secret. Sursa acestor tensiuni este subfinanţarea cronică a armatei.
Într-un comunicat criptic difuzat de MApN se afirmă că şeful Marelui Stat Major, „generalul-locotenent Ştefan Dănilă, a prezentat o radiografie completă a stării armatei, punând accent pe obiectivele prioritare ale Statului Major General, participarea la proiectele Alianţei de dezvoltare a capabilităţilor comune, dezvoltarea capabilităţilor prin abordare multinaţională de tip Smart Defence şi, mai nou, iniţiativa de forţe interconectate (Connected Forces Initiative, CFI), serviciul de luptă şi participarea la operaţii în afara teritoriului naţional“.
Atât „Smart Defence“, cât şi mai noua CFI sunt, în esenţă, două modalităţi inventate de americani pentru a răspunde diminuării continue a resurselor alocate apărării în statele europene şi presupun un nivel crescut de cooperare şi interoperabilitate între statele membre NATO pentru a menţine la o cotă înaltă nivelul de dotare şi pregătire. Altfel spus, după ce că europenii cheltuie puţin pe apărare, cheltuie şi prost, multe dintre achiziţiile militare fiind redundante şi cu rezultate îndoielnice. Punerea accentului pe cele două concepte de către Dănilă spune un singur lucru: Armata Română nu are bani. Cât de gravă este situaţia a subliniat acelaşi Dănilă, care a afirmat că „în 2012, restricţiile bugetare au afectat activitatea Armatei prin agravarea stării tehnice a echipamentelor şi prin diminuarea nivelului de pregătire“. Cu alte cuvinte, nu numai că Armata nu se gândeşte la modernizare, dar, potrivit şefului MSM, abia dacă este capabilă să se menţină în stare de operare. Ministrul Mircea Duşa a încercat să ambaleze sărăcia Ar