După alegerile legislative, liderii europeni se tem că în Peninsulă s-ar putea prelungi criza politică ce ar putea avea repercusiuni în plan economic.
Sistemul electoral complicat şi nemulţumirea electoratului faţă de clasa politică şi măsurile de austeritate luate de guvernul Monti par să se fi combinat în generarea unei paralizii pe scena politică italiană. După alegerile legislative desfăşurate duminică şi luni, rezultatele indică faptul că Italia se îndreaptă către un
impas.
Coaliţia de stânga condusă de către Pier Luigi Bersani, care a obţinut 29,5% din voturi, îşi adjudecă majoritatea mandatelor în Camera Deputaţilor (340 din cele 630 ) graţie unui sistem electoral care acordă 54% din mandate formaţiunii care se clasează pe primul loc. Însă, în Senat, unde prima de majoritate este acordată la nivelul fiecărei regiuni în parte, scorurile obţinute de coaliţiile de centru şi de stânga nu le permit formarea unei majorităţi absolute de 158 de mandate.
„Este sigur că, dacă există o majoritate în Camera Deputaţilor şi alta în Senat, nu există Guvern“, a declarat Stefano Fassina, economistul Partidului Democrat. Numărul modest de 17-20 de senatori din tabăra lui Monti nu este suficient pentru formarea unei alianţe majoritare.
Liderul coaliţiei de centru-stânga din Italia, Pier Luigi Bersani, s-a declarat conştient de „caracterul dramatic“ al situaţiei postelectorale şi i-a cerut politicianului populist Beppe Grillo să spună „ce doreşte pentru ţară“.
Beppe Grillo şi Mişcarea Cinci Stele „au vrut până acum să trimită acasă pe toată lumea, dar acum trebuie să spună ce doresc pentru ţară şi pentru copiii acestei ţări“, a declarat Bersani.
„Suntem conştienţi de caracterul dramatic al acestei situaţii şi de riscurile la adresa Italiei. Ne aflăm într-o situaţie nouă. Nu am câştigat, dar suntem pe primul loc