Românii se simt tot atât de europeni precum cetăţenii din Marea Britanie, Bulgaria şi Grecia, arată datele ultimului Eurobarometru, comandat de Comisia Europeană. Cei 51% dintre români care au răspuns că se simt europeni plasează însă România printre statele cu cel mai scăzut grad de identificare cu această calitate. De vină pentru această situaţie ar fi măsurile de austeritate luate în vreme de criză, concluzionează documentul.
Mai mult de jumătate dintre românii care au participat în noiembrie 2012 la studiu se simt cetăţeni europeni, valoare asemănătoare cu răspunsurile obţinute în Marea Britanie (48%), Bulgaria (47%) şi Grecia (46%). Mult mai bine stau la acest capitol alte ţări, cu procente de peste (70%) Estonia şi Spania (73%), plus Danemarca şi Polonia (74 de procente).
Cel mai înalt grad de identificare cu calitatea de cetăţean european a fost găsit în Luxemburg (87%) şi Finlanda (78%). În concluzie, răspunsurile legate de nivelul la care românii se simt cetăţeni ai Uniunii sunt mai degrabă optimiste, cu 51% dintre respondenţi confirmând şi subscriind acestei calităţi, dar totuşi la o diferenţă în minus de 12 puncte procentuale faţă de media UE 27. Pentru această situaţie, susţin autorii Eurobarometrului, ar fi de vină aşa-numita "politică de criză", definită prin măsuri de austeritate şi politici structurale.
Euroscepticism britanic şi grec
Poziţionarea în josul clasamentului a Marii Britanii şi Greciei, cu rezultate asemănătoare cu România, nu surprinde pe nimeni. Amândouă sunt ţări cunoscute şi recunoscute în orice top al statelor membre ale spaţiului comunitar ca fiind cele mai nemulţumite de soluţiile propuse la nivel european. De exemplu, în momentul de faţă, prim-ministrul Marii Britanii este printre cei care sprijină organizarea unui referendum în chestiunea rămânerii sau nu în Uniunea Europeană, în timp ce Gre