Mărţişorul este simbolul primăverii, al optimismului şi al preţuirii. Ca şi în fiecare an, elevii şcolilor din Dumbrăviţa, din toate clasele, confecţionează mărţişoare. Anul acesta, operele lor de artă vor fi expuse în holul Palatului Administrativ din Baia Mare şi a Primăriei Dumbrăviţa.
De zile bune, toţi elevii şcolilor din comuna Dumbrăviţa lucrează la confecţionarea de mărţişoare şi felicitări. Directorul Mariana Manea spune că: „Am primit o sponsorizare de la UAC Europe, bani care au fost împărţiţi în funcţie de numărul de elevi şi din care au fost cumpărate materiale pentru mărţişoare. În perioada 25 februarie - 9 martie, lucrările copiilor vor fi expuse în holul Palatului Administrativ şi al Primăriei Dumbrăviţa, doritorii vor putea achiziţiona aceste lucrări, iar banii adunaţi vor fi folosiţi tot pentru elevi”.
Mitul mărţişorului
Voinicul care a eliberat Soarele
Un mit povesteşte cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă şi veselie, şi lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura şi a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer şi iarăşi a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinsteşte memoria tânărului curajos, legând cu o aţă două flori: