Comisia LIBE a Parlamentului European a adoptat săptămâna trecută un raport al europarlamentarului PNL Renate Weber privind libertatea mass-media. Documentul include un articol distinct prin care raportoarea solicită statelor Uniunii Europene adoptarea unei legislaţii care să prevină infiltrarea în redacţii a agenţilor de informaţii sub acoperire. Articolul are în vedere faptul că aceste practici pun în pericol libertatea de exprimare. Ele permit supravegherea redacţiilor de ştiri, generează un climat de neîncredere, împiedică strângerea de informaţii, ameninţă confidenţialitatea surselor şi, în cele din urmă, afectează drastic credibilitatea mass-media prin demersul voit de a informa eronat opinia publică.
Solicitarea Renatei Weber ar urma să aibă consecinţe demne de luat în seamă şi ar pune capăt infiltrărilor de agenţi acoperiţi în presă, în cazurile în care ele pot fi dovedite. În acelaşi timp, ar înlătura şi suspiciunile la care trimit deseori cu gândul anumite informaţii false, difuzate de media din lipsă de profesionalitate sau din motive cu scop precis dar dificil de demonstrat.
În acest sens, am putea avea în vedere, pentru a exemplifica, sondajul falsificat prezentat de România TV în preajma Congresului PNL. Cercetarea a fost pusă pe seama companiei “Avangarde” condusă de sociologul Marius Pieleanu şi în forma eronată difuzată pe post îl supraevalua pe Călin Popescu Tăriceanu la capitolul încredere în politicieni, în raport cu Crin Antonescu, candidat la şefia PNL. Deşi a fost atenţionată de înşişi autorii sondajului, redacţia a repetat eroarea în buletinele ulterioare de ştiri, decredibilizându-se în faţa telespectatorilor. Lipsă de profesionalitate? Atac direct la adresa lui Crin Antonescu? Manevra vreunui specialist în diversiune infiltrat în redacţie? În lipsa unor dovezi, se poate crede orice, fiind ceea ce şi-a propus, printre a