Investitorii străini au venit în ţară, la începutul acestui an, şi au cumpărat titluri de stat pe termen mediu, ceea ce arată că vor o relaţie de mai lungă durată cu România, a declarat, marţi, la conferinţa “Anul Financiar Bancar 2013”, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
“Vine domnul Ţiriac (Ion Ţiriac n.r.) şi spune că leul este supraevaluat, nevoie mare, şi când o să se dezumfle o să vedem ce inflaţie teribilă o să avem pe piaţă şi ce suferinţe vor fi. În primul rând, este foarte greu de spus, într-o economie de piaţă în care circulaţia este liberă şi intensă, că putem să vorbim despre o monedă artificial conturată şi că este supraevaluată. La urma urmei ce s-a întâmplat? Am văzut în acest început de an ceea ce n-am văzut de multă vreme. În primul rând investitorii străini au venit în ţară şi au cumpărat titluri de stat pe termen mediu. Cumpărând titluri de stat pe termen mediu, dintr-odată şi-au exprimat o intenţie clară de a avea un raport pe mai lungă durată cu România, nu aşa de la o zi la alta, sau de la o săptămână la alta, să vină cu valută, să schimbe, să cumpere titluri, pe urmă să le vândă şi să facă o speculaţie să-şi marcheze profitul şi să plece”, a spus Vasilescu.
Omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat, recent, în emisiunea "După 20 de ani", că moneda naţională este supraevaluată în momentul de faţă, iar o depreciere semnificativă a leului este posibilă a avea loc chiar în acest an.
Potrivit acestuia, investitorii, cumpărând titluri de stat pe termen mediu, arată că ceva s-a schimbat în judecata lor şi, pe de altă parte, că vor o relaţie de mai lungă durată cu România, fapt ce s-a văzut în evoluţia cursului.
“Leul s-a apreciat şi s-a produs un paradox, pentru că au scăzut dobânzile până ieri. Ieri au crescut dobânzile pe termen foarte scurt de la 1% la 5