Adoptarea măsurii de plată a TVA "la încasarea facturii" ar putea avea exact efectul invers faţă de cel scontat, sunt de părere reprezentanţii AmCham (Camera de Comerţ Americană în România), susţinând că, astfel, veniturile la buget ar putea fi diminuate.
Dan Schwartz, membru în Comitetul Fiscal al AmCham, a subliniat: "Din cauza creşterii enorme a birocraţiei, pentru noi este dificil să urmărim şi să înţelegem cu exactitate funcţionarea sistemului (n.r. de plată a TVA la încasarea facturii), iar pentru autoritatea fiscală probabil că problemele vor fi şi mai mari. În loc să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat, este foarte probabil ca această măsură să provoace o diminuare a lor (...) Încântarea domnului Voinea (n.r. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget) de la momentul introducerii sistemului TVA la încasare s-ar putea să dispară atunci când va vedea efectele în piaţă. (...) Sistemul este dificil de aplicat, birocratic, nu îi vedem utilitatea".
Reprezentanţii AmCham au spus, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că efectele negative ale adoptării măsurii de plată a TVA "la încasarea facturii" au început să apară.
Potrivit lui Dan Schwartz, au apărut deja reacţii concrete - firmele mici, care sunt obligate să se supună acestei noi reglementări, se confruntă deja cu refuzul companiilor mari de a mai lucra cu ele, întrucât acestea din urmă nu-şi pot deconta Taxa pe Valoarea Adăugată până în momentul în care nu achită factura către societatea de talie mică.
"Acest lucru înseamnă că firmele mici vor rămâne fără business, iar cele mari vor avea probleme pentru identificarea de noi furnizori", a adăugat domnia sa, precizând: "La nivelul societăţilor mari va avea loc o creştere a poverii administrative, acestea fiind nevoie să menţină concomitent două sisteme contabile pentru TVA - unul pentru deducerea TVA la data facturării,