Cu tencuiala cazuta, geamuri prin care usor trece vantul si un acoperis subrezit de vreme si de timp. Asa arata locul unde s-a nascut Mihai Eminescu. In ciuda biografiilor care au consacrat Ipotestiul drept loc al nasterii lui Mihai Eminescu, istoricii care au studiat trecutul Botosaniului au stabilit cu certitudine ca „poetul nepereche“ a fost adus pe lume intr-o casa din Centrul Vechi al orasului.
Pana nu de mult, botosanenii intrau in casa lui Mihai Eminescu fara sa stie, doar pentru a-si cumpara haine sau incaltaminte la mana a doua. La parterul cladirii existau doua spatii comerciale, care intre timp au fost inchise de criza, si o sala de jocuri mecanice.
In „tineretile” ei, era o casa frumoasa, somptuoasa, aflata chiar in mijlocul targului, langa Biserica Uspenia, locul unde a fost botezat poetul. „Luceafarul poeziei romanesti” a trait acolo intre anii 1850-1853. Ulterior, parintii l-au dus la Ipotesti, unde a petrecut cea mai mare parte a copilariei.
Distrusa de incendiu, in 1887
La 3 iunie 1887 un incendiu devastator a distrus aproape in totalitate casa caminarului Eminovici, insa aceasta a fost refacuta dupa planurile originale in anul in care Eminescu s-a stins, 1889.
„Ceea ce stim cu siguranta este ca acolo se aflau casele parintilor lui Mihai Eminescu, primite dota din partea mamei sale si stapanite un numar de ani de familia Eminovici. Din casele care exista acum, s-au pastrat totusi cateva elemente originale“, a spus Gheorghe Median, istoric la Muzeul Judetean Botosani, unul dintre cei care au studiat trecutul orasului.
Paradoxal, cladirea reconstruita pe locul in care s-a nascut Mihai Eminescu, este una dintre putinele care n-au intrat in programul de reabilitare a Centrului Vechi. Autoritatile motiveaza ca nu a putut fi inclusa in acest program deoarece este proprietate privata, la etaj locuind doi batrani. „Acolo su