Cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării Tulcea lucrează acum la un proiect care vizează reabilitarea pescăriilor de sturioni, după principiile lui Grigore Antipa. Ei spun că în acest fel, odată cu ridicarea prohibiţiei care se va încheia în curând şi care a fost stabilită pe o perioadă de 10 ani, s-ar crea un cadru, inclusiv legislativ, pentru rezolvarea acestei probleme mult disputate.
„Prin acest proiect ne dorim să se reformeze dreptul de pescuit în vederea redeschiderii pescuitului la sturioni. Ne dorim să fie incluşi toţi factorii interesaţi, cum ar fi autorităţi locale, asociaţii de pescari, ONG-uri, factori de decizie de la nivelul ministerelor şi, de comun acord, să se poată lua decizii ce vor duce la reforma pescăriilor de sturioni din România, plecând de la tradiţia pe care o au familiile de pescari de sturioni din deltă. Aceste familii trebuie să moştenească dreptul de a pescui sturioni, cu condiţia să îşi protejeze teritoriile arondate pentru pescuit. Acest drept poate fi moştenit, vândut ca orice proprietate, iar acest drept se anulează dacă într-un fel se încalcă legea. Proiectul îşi propune să aducă laolaltă persoanele interesate şi să creeze cadrul legislativ pentru a se putea pune în practică o astfel de abordare. Acum noi vrem să pregătim terenul pentru momentul în care pescuitul sturionilor se va redeschide prin încetarea perioadei de prohibiţie de 10 ani. Deocamdată, până în 2015, pescuitul este în prohibiţie, iar până atunci va trebui să se decidă fie prelungirea acestui ordin comun care interzice pescuitul, fie redeschiderea pescuitului şi presupun că vor fi diferite presiuni să se redeschidă”, a declarat Dalia Onără, cercetător ştiinţific în cadrul INCDDD.
Cele mai importante comunităţi de pescari de sturioni se află la Sfântu Gheorghe, la Grindu, precum şi în localităţi de pe