Camera Deputaţilor a adoptat ieri cu 286 de voturi "pentru", 5 voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri Ordonanţa de Urgenţă 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Ordonanţa are ca obiect de reglementare înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată, care îşi exercită activitatea prin preluarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Reprezentanţii PDL au criticat această ordonanţă. Deputatul Andreea Paul a spus că prin prevederile acesteia se politizează numirile în Autoritate şi nu intră şi băncile. Noua autoritate va avea o conducere formată din 17 membri, dintre care cinci vor fi executivi. Săptămâna trecută favorit pentru a prelua poziţia de preşedinte era senatorul PNL Dan Radu Ruşanu, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor în guvernarea CDR 1996-2000 şi fost preşedinte al Eximbank. Pentru poziţia de preşedinte şi prim-vicepreşedinte se bat mai multe personaje din lumea financiară, care au influenţe mari la nivel politic. Cele trei posturi de vicepreşedinţi vor reveni celor care vor conduce direct piaţa de asigurări, piaţa de capital şi piaţa de pensii private. Şefii actuali de la asigurări şi pensii private, Daniel Tudor şi Marian Sârbu, cel mai probabil îşi vor menţine poziţiile, în timp ce la piaţa de capital senatorul PSD de Botoşani Gheorghe Marcu ar intra în cărţi să o înlocuiască pe Carmen Negoiţă (PDL).
Camera Deputaţilor a adoptat ieri cu 286 de voturi "pentru", 5 voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri Ordonanţa de Urgenţă 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supravegher