La Muzeul Unirii din Focşani a fost inaugurată ieri cea de-a IV-a ediţie a expoziţiei temporare cu vânzare intitulată „Mărţişorul – Tradiţie şi Simbol”. Copiii de la Şcoala Slimna din comuna Tâmboieşti au încântat audienţa cu „Oda bucuriei” cântată la fluier şi un cântec emoţionant despre mamă, apoi au recitat o poezie şi au împărţit mărţişoare celor din sală, fetiţele fiind îmbrăcate în ţinute cu tematică de primăvară.
Focşănenii care vor să ofere un mărţişor frumos şi confecţionat cu pricepere şi mult suflet sunt invitaţi la Muzeul Unirii, mărţişoarele unicat fiind vândute la preţuri modice. 26 de şcoli au expus 100 de panouri cu peste 1.000 de mărţişoare, felicitări, chiar şi cercei, cu preţuri începând de la 1 leu până la 5 lei. Sunt expuse mărţişoare pictate pe sticlă, croşetate, origami, quilling, împletituri din sfoară, seminţe şi multe alte materiale. „Proiectul educaţional se află anul acesta la ediţia a IV-a, el fiind lansat în 2009. Noi finalizăm acest proiect în colaborare cu şcolile, grădiniţele din Focşani care cresc de la an la an. În anii trecuţi aveam 14, 15 instituţii implicate şi puţin peste 40 de panouri cu mărţişare, iar anul acesta, spre bucuria noastră, avem 126 de instituţii implicate, şcoli, grădiniţe, Centre de zi din Focşani, dar şi din judeţ, un număr de 8 şcoli cât şi 2 centre de zi din judeţul Vrancea. Avem 160 de cadre care i-au îndrumat pe copii în realizarea unor lucruri minunate. Au participat cam 1.940 de copii şi avem expuse 100 de panouri”, a spus Corina Duca, muzeograf la Muzeul Unirii din Focşani.
Copiii spun că au făcut totul cu plăcere şi sunt mulţumiţi că truda lor a fost apreciată. „Pentru ziua primăverii am realizat mărţişoare. Am folosit nuci, hârtie colorată, creponată, foarfecă, lipici. Am făcut gărgăriţe, flori, trandafiri şi alte lucruri. Ne-a plăcut foarte mult ideea doamnei noastre şi am participat cu