Scris de Călin Corpaş - Proiectul trecerii CET pe gaz presupune cogenerare curent-termie. Dar sunt probleme în sistemul naţional de electricitate.
Toată strategia locală de termoficare se bazează pe faptul că şi după ce va trece pe gaz, CET va continua să producă şi energie electrică. Mai mult decât atât, conform celor arătate de către municipalitate, vinderea electricităţii ar avea rolul de a compensa creşterea preţului la gaze. Anul trecut, Ilie Bolojan şi Marcel Boloş arătau că, potrivit legii, energia electrică furnizată de Electrocentrale Oradea trebuie preluată obligatoriu de Transelectrica în sistemul naţional de transport al electricităţii.
Însă problema de care Electrocentrale Oradea s-ar putea lovi pe viitor pleacă tocmai de la… energia verde. Legislaţia a fost modificată, astfel încât azi Transelectrica este obligată să preia cu prioritate în sistemul naţional de transport acea energie electrică produsă nepoluant. Iar CET Oradea, chit că va trece pe gaz, nu va putea fi încadrată la capitolul „producător verde”. Deşi gazul nu emite sulf în atmosferă, rămâne, totuşi, o sursă de energie poluantă, la fel ca şi cărbunele.
Energia produsă nepoluant în România este în continuă creştere. De aceea, Complexul Energetic Oltenia s-a văzut deja pus în situaţia de a-şi opri producţia, pentru a face loc în sistem „băieţilor deştepţi” care au prins rostul producerii de energie verde.
În ciuda controverselor stârnite anul trecut de trecerea CET Oradea pe gaz, municipalitatea a continuat să aplice această strategie. La un moment dat, edilii au modificat parametrii la care ar trebui să funcţioneze viitoarea centrală pe gaz, pentru ca această să corespundă planurilor municipale. Ulterior, în urma unor dezbateri ce au avut loc inclusiv în Consiliul Local, Executivul a acceptat ca şi vechile cazane pe cărbune să fie păstrate, pentru orice eventualitate. Doar