Firmele care caută spaţii de birouri se orientează acum către clădiri noi care oferă anumite condiţii de muncă angajaţilor, în timp ce spaţiilor modeste rămân goale şi au şanse mici să mai găsescă chiriaşi, mai ales că au pretenţii financiare nejustificate.
„Tendinţa pe piaţa de birouri este ca firmele să se mute în spaţii mai bune, clădirile modeste rămânând goale şi cu mici şanse să găsească chiriaşi. Proprietarii acestor clădiri trebuie să aibă curajul să investească şi să ridice standardele la pretenţiile tot mai mari ale chiriaşilor. Altfel, vom avea tot mai multe clădiri fantomă, cu faţade lucioase şi pretenţii nejustificate”, a declarat Tudor Popp, Managing Partner IMMPULS.
Potrivit lui, din păcate, chiar multe dintre clădirile care vor fi livrate pe piaţă în viitorul apropiat sunt proiectate înainte de criză şi se încadrează încă în standarde ce pot fi considerate „primitive”. „Există bineînţeles şi câteva excepţii, dar speranţa este în clădirile noi ce vor fi proiectate în viitorul apropiat”, a completat el..
Potrivit unui studiu realizat de GfK România la solicitarea Immpuls, angajaţii din clădirile de birouri din Bucureşti plasează în topul celor mai apreciate condiţii de lucru lumina naturală şi climatizarea, precum şi calitatea spaţiului personal şi spaţiile de recreere.
Respondenţii sondajului au acordat cele mai mari punctaje de importanţă pentru lumina naturală (95%), menţinerea temperaturii şi umidităţii aerului (94%) şi cele mai mici scoruri pentru spaţiile de depozitare (63%) şi calitatea sălilor de şedinţă. De asemenea, aceştia au menţionat poziţia clădirii (zonă, infrastructură, transport public) ca elementul faţă de care manifestă cea mai mare satisfacţie (77%). În corelaţie cu elementele cele mai valorizate de către angajaţi, în topul condiţiilor de lucru care trebuie îmbunătăţite se află climatizarea (44%), intimit