Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a confirmat, miercuri, faptul că bucăţile de carne aruncate în lacul Tarniţa sunt de cal.
„Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), din cadrul ANSVSA, a finalizat analizele de laborator pentru probele prelevate din carnea găsită aruncată pe malul lacului Tarniţa, din judeţul Cluj. Rezultatele analizelor pentru identificarea speciei de provenienţă a cărnii au fost pozitive pentru cal”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.
Şeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu, declara luni, 25 februarie, că pe baza aspectului cărnii găsite în lacul Tarniţa, a structurii fibrei, aspectului grăsimii şi a consistenţei acesteia "subscrie pentru carne de cal". "Avem probe şi contraprobe sigilate, recoltate din peste 30 de saci, care reprezintă probe de carne aduse de la Tarniţa. Din investigaţiile noastre, pe baza aspectului cărnii, structurii fibrei, aspectului grăsimii, consistenţei acesteia, subscriu pentru carne de cal. Dat fiind faptul că avem de-a face cu bucăţi de carne, fără parte osoasă, fără organe, va trebuie să avem şi confirmarea unui institut de referinţă, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Bucureşti, unde vom trimite aceste probe, urmând a avea confirmarea", a declarat şeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu.
Potrivit acestuia, cantitatea de carne scoasă din lac este "proaspătă" şi urmează să fie dusă pentru incinerare la SC Protan Dej.
Sâmbătă, sute de kilograme de carne congelată au fost descoperite aruncate pe malul lacului Tarniţa, din judeţul Cluj, şi în lac, Poliţia şi Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj declenşând o anchetă în acest caz.
Până duminică, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au