de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
27 februarie 2013 23:22
1 vizualizare
A-A+
116 angajaţi, 53 de expoziţii la sediile muzeului, 10 în ţară, 44 de participări la 28 de simpozioane internaţionale, 378.181 de vizitatori, 1.798.000 de lei şi 27,27 % venituri din cheltuielile totale. Aşa s–ar caracteriza, în cifre, anul 2012 la Muzeul Naţional "Brukenthal" din Sibiu. Potrivit spuselor lui Sabin Adrian Luca, directorul instituţiei, s–a înregistrat o uşoară creştere a oamenilor care au trecut pragul muzeului, dar o scădere a numărului de personal faţă de anul 2012. În acest sens, se lucrează doar cu 60% din personal.
Galeriile de Artă şi Biblioteca "Brukenthal", cu Galeriile de Artă Europeană, Românească şi Contemporană, Muzeul de Istorie (Casa Altemberger), Muzeul de Istorie Naturală, ce include şi pe cele al Farmaciei şi al Vânătorii, Laboratoarele de Restaurare, respectiv Casa Albastră, precum şi Sala cu Frescă sunt componentele ce alcătuiesc unul dintre cele mai mari şi mai importante muzee din ţară, ce s-a impus şi peste hotare: Muzeul Naţional "Brukenthal". În cei 195 de ani de existenţă, a reuşit să îşi câştige un nume sonor atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Astfel, a găzduit, de-a lungul timpului, numeroase evenimente şi manifestări, care au atras turişti din toate colţurile lumii.
Sedii închise pentru concedii
Calculând, în cifre, ceea ce a însemnat anul 2012 pentru instituţia muzeală, Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional "Brukenthal", remarcă o uşoară dezamăgire în ceea ce priveşte personalul ce lucrează aici, care a scăzut cu 40%. "Datele sunt seci şi neiertătoare. Dacă e să luăm din punctul de vedere al finanţatorului nostru, care este Ministerul Culturii, scopurile au fost atinse. Adică din an în an, finanţarea cheltuielilor a scăzut. Cheltuielile salariale a