Autorităţile planifică să indexeze de la 1 aprilie pensiile cu 8,05%, mărimea medie urmând să ajungă la 1.066 de lei. Experţii spun că o creştere mai consistentă ar fi dificilă.
Circa 630.000 de persoane ar urma să primească, începând cu 1 aprilie, pensii mai mari cu 8,05%. Cu toate acestea, 91% din beneficiari vor ridica lunar o sumă mai mică decât minimul de existenţă pentru pensionari, care constituia la finele anului trecut 1.311,1 lei. În acelaşi timp, dacă ar fi respectate întocmai prevederile legislaţiei, pensiile nu ar creşte nici măcar cu atât.
75 de milioane de lei suplimentar
„În prezent, pensiile sunt indexate reieşind din doi indicatori macroeconomici prezentaţi de Biroul Naţional de Statistică. Este vorba de rata anuală a indicelui preţurilor de consum, care a fost în 2012 de 4,6%, şi creşterea anuală a salariului mediu pe ţară, cu 8,9%. După această formulă, prestaţiile de asigurări sociale ar urma să fie majorate cu 6,75%. Totuşi, coeficientul prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2013 constituie 8,05%. Noi am propus acest indice“, a declarat Victor Gâlcă, şeful Secţiei pensii şi indemnizaţii din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Pentru a evita astfel de situaţii pe viitor, ministerul propune să fie modificată legislaţia, astfel încât să fie prioritară cifra din buget.
Un alt argument este faptul că banii pentru această diferenţă - circa 75 de milioane de lei - sunt deja prevăzuţi. Astfel, pensia medie pentru limită de vârstă va constitui 1.066,48 de lei, iar cea minimă va ajunge la 759,1 de lei.
Ar putea apărea probleme
Dumitru Budianschi, director de programe la centrul Expert-Grup, crede că autorităţile au luat o decizie corectă. „Nu văd nicio problemă aici, mai ales că banii au fost deja prevăzuţi în Legea bugetului asigurărilor sociale. Totodată, dacă nu ar fi maj