Balul Arhitecţilor, un eveniment anual care celebrează arhitectura, o tradiţie de peste un secol, lansată în 1891 - anul înfiinţării primei Societăţi a Arhitecţilor, are loc sâmbătă, 2 martie. Gazda ediţiei de anul acesta - ediţia cu numărul 122 - este Timişoara. Peste 400 de arhitecţi şi personalităţi vor fi la seara festivă de la Opera Naţională, conferinţa profesională de la Hotel Timişoara şi celelalte manifestări din cadrul evenimentului.
Două expoziţii: fotografie şi arhitectură
Prima manifestare organizată sub cupola „Balului Arhitecţilor din România” este vernisajul expoziției de fotografie „Ion Mincu – un secol înainte”. Acesta va avea loc vineri, 1 martie, de la ora 19.30, la Centrul de Artă şi Arhitectură din cadrul Bastionului Terezia. Ziua de sâmbătă, 2 martie, începe cu vernisarea expoziţiei cu proiecte premiate la Concursurile de arhitectură pentru Spaţiul Public, de la ora 9.30, în Piaţa Victoriei. Expoziţia aduce în Piaţa Victoriei proiecte premiate la concursuri recente ce au avut ca temă proiectarea unor spaţii publice. Fiecare dintre proiecte va fi prezentat pe un mesh cu dimensiunea de 2 metri pe 0.80 metri. Aceste panouri vor fi expuse pe un ansamblu de expozitoare stradale. Expoziţia va deveni una itinerantă, în baza unui program care se va întinde pe parcursul unui an calendaristic.
Conferinţă şi seară festivă
De la ora 10.00, la Hotel Timişoara începe Conferința profesională „Arhitectura şi banii”. Despre valoarea adăugată pe care o poate genera arhitectura, despre efortul necesar în acest sens şi rezultatul dorit vor vorbi arh. Şerban Sturdza, vicepreședintele Ordinului Arhitecţilor din România (Bucureşti), Ioana Iordache (Bucureşti), arh. Klara L. Veer, VK design+architecture (Cluj), Cristian Rusu, Fabrica de Pensule (Cluj), Miki Branişte, Fabrica de Pensule (Cluj), arh. Vlad Gaivoronschi, preşedinte al Filialei Tim