Închis în 2011, pentru a face loc bulevardului Uranus, monumentul dispare bucată cu bucată, sub ochii autorităților care nu fac nimic ca să o protejeze.
1 /.
După ce a fost vandalizată de hoţii de fier vechi, Hala Matache a început să se prăbuşească. Ieri, o parte dintr-un zid şi o parte din acoperişul clădirii au căzut. Asta, sub ochii autorităţilor, care, potrivit legii, ar trebui să protejeze monumentul şi să-l conserve. Autorităţile dau vina pe hoţii de fier vechi, dar, uluitor, tot ele spun că „Matache” e păzită de paznici.
Închisă în 2011 de către Primăria Capitalei, pe motiv că stă în calea noului bulevard Uranus care leagă Palatul Victoria de Parlament, hala trebuie conservată până când Ministerul Culturii dă aviz: de demolare, de strămutare sau de păstrare a imobilului pe actualul amplasament. „M-am interesat şi eu la Ministerul Culturii. Încă nu se ştie nimic. În tot acest timp, imobilul-monument cade bucată cu bucată. Acum uite că s-a prăbuşit o parte din acoperiş”, constată preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan. Protest. ONG-urile i-au cerut ministrului Culturii să nu aprobe demolarea și reconstruirea Halei Matache
Varianta păstrării clădirii nici nu s-a discutat
Potrivit arhitectului Şerban Sturdza, ministrul Culturii Daniel Barbu nu poate acorda semnătura pentru demolarea şi reconstruira halei. Recent, mai multe persoane au protestat în faţa Ministerului Culturii după ce s-ar fi emis un aviz de mutare a Halei. Motivul: „În faţa Comisiei pentru Monumente Istorice au fost prezentate doar trei variante care propuneau mutarea, nu şi ipoteza păstrării halei, care este mai ieftină şi nu împietează asupra deschiderii circulaţiei”, a mai spus Sturdza.
Nicuşor Dan crede că Primăria Capitalei nu va reconstrui Hala Matache după demolare. „Ministerul Culturii a emis avize care obligau Municipalitatea să refacă faţade