În plenul Camerei Deputaților, deputatul PDL Constanța Florin Gheorghe, a susținut o declarație politică în care a abordat subiectul regionalizării administrativ-teritoriale. Vă redăm integral declarația sa intitulată ,,Regionalizarea – câteva principii”.
„Cu uimire și dezamăgire, am remarcat că Uniunea Social Liberală, prin vocea ministrului Dragnea, pregătește un proiect de regionalizare a României, care, din punct de vedere principial și logic, conduce la câteva paradoxuri și efecte perverse pe termen lung.
Domnule ministru, ar trebui să știți că orice ființă umană, și în speță cetățean, are o apartenență, iar această apartenența este definită printr-un nume al regiunii din care provine.
Plecând de la denumirea continentelor, a țărilor și implicit a regiunilor, ca să nu mai vorbim de orașe și localități, atât eu, cei ce ne ascultă, cât și cetățenii României, dar și dumneavoastră, suntem în primul rând cetățeni români, apoi olteani, moldoveani, dobrogeani, ardeleni etc.
Explicați-ne și nouă , vă rugăm frumos, cine și cum a ajuns la concluzia că noi românii putem fi împărțiți după puncte cardinale, sau combinații ale acestota. Cum se va numi locuitorul regiunii sud-vest sau nord-est,de exemplu? Cumva sud-vestean sau nord-estean? Sună și este cel puțin stupid!
Înţelegem rațiunile economico-financiare care stau la baza ideii de regionalizare, dar cel puțin eu consider că ar trebui să judecăm această problemă după câteva principii:
1. Principiul geografic – Regiunile s-au format de-a lungul istoriei în virtutea unei limite dată de bariere naturale, cum ar fi: linia crestelor munților, mari râuri și fluvii, zone puternic împădurite de nepătruns.
2. Principiul cultural – Locuitorii unei astfel de regiuni au o subcultură proprie, plus obiceiuri în ceea ce privește cel puțin cele două evenimente fundamentale din existența omul