În dese rânduri semnalam că unul dintre cei mai mari proprietari ale clădirilor de patrimoniu, Biserica Ortodoxă Română, face mult prea puţin pentru păstrarea şi valorificarea acestuia. De această dată vom prezenta acţiunea cum acţiunea unui singur om, un preot, a făcut ca un monument îngropat în schele şi ruine, să devină o bijuterie – Biserica “Banu” din Iaşi.
Important monument istoric şi de arhitectură al municipiului Iaşi, atestat documentar din anul 1638, în timpul domniei lui Vasile Lupu, Biserica Banu nu a suferit modificări din anul 1800, ci doar unele reparaţii, cum au fost cele din 1965-1966, precum şi lucrările de consolidare din 1999, cu toate că edificiul a fost serios afectat de cutremurul din anul 1977.
Ceea ce vedem astăzi este monumentul zidit în anul 1800 de către mitropolitul Iacob Stamati, pe locul biserici din lemn ridicată în 1709 de către boierul Savin Banul, care la rândul ei era aşezată pe locul uneia mai vechi. Odinioară biserica era cunoscută şi sub numele de "Biserica calicilor" pentru că aici se închinau mare parte din cei care alcătuiau breasla calicilor, adică a celor care trăiau din mila publică.
Parohia „Duminica Tuturor Sfinţilor” - Banu Iaşi a demarat în luna iulie 2010 implementarea proiectului „Reabilitarea şi Dezvoltarea Turistică a Monumentului Istoric Biserica Banu Iaşi”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului a fost de 11.053.788,93 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 8.465.905,89 lei.
Lucrurile sunt departe de a fi fost atât de line. Se zice că omul sfinţeşte locul. În acest caz lucrurile chiar aşa au fost. În 2009 ziarul Adevărul menţiona disputele dintre preotul Dumitru Merticaru şi mai marii Consiliului Judeţean Iaşi care refuzau să pună în aplicare un parteneriat între Parohia „Duminica T