După zeci de ani grei de muncă, mii de seniori arădeni îşi primesc pensile ciuntite, pentru că nu şi-au putut plăti taxele şi impozitele, ratele la bănci, ori pentru că au girat pentru apropiaţi. Pentru că nu le ajung pensile, alte sute de vârstnici sunt veşnic împrumutaţi la casele de ajutor reciproc, unde condiţiile de rambursare sunt îngăduitoare. Numărul pensionarilor executaţi silit a crescut dramatic faţă de anii trecuţi, iar situaţia tinde să devină fenomen.
Peste 7.000 de reţineri pe pensii sunt instituite în prezent, pentru datorii de tot felul, dar şi de bună voie. La urma urmei, dacă tot au fost nevoiţi să facă împrumuturi, mulţi vârstnici preferă chiar poprirea, pentru că, spun ei, aşa sunt siguri că datoriile sunt achitate. Anul trecut, peste 5.000 de seniori arădeni au cerut bani împrumut de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Alţi mii de vârstnici s-au împrumut de la CAR-ul Ligii Judeţene a Pensionarilor. Alte sute de pensionari din rural au intrat în acest sistem de întrajutorare, strânşi cu uşa de nevoi. Au cerut bani împrumut pentru că nu s-au descurcat cu cheltuielile şi au intrat într-un cerc vicios, astfel că s-au ales cu pensile poprite. „Sute de pensionari sunt în situaţia de a nu face faţă cheltuielilor din pensile pe care le au, astfel că fac împrumuturi la CAR. Aşa ajung mulţi să aibă şi pensile poprite. În prezent, pentru împrumuturi la CAR-ul ligii s-au operat în jur de 1.000 de reţineri pe pensie“, susţine Costică Corodescu, preşedintele Ligii Judeţene a Pensionarilor Arad.
Popriri şi reţineri directe
Sistemul de ajutor mutual nu implică nici pe departe pedepse ca şi în cazul băncilor, cooperativelor de credit ori a altor instituţii. Sute de pensionari au fost executaţi silit pentru că nu şi-au plătit ratele la bănci, fie pentru bani, fie pentru produse. Unii s-au ales cu pensii mai mici chiar dacă n-au f