Consiliul Superior al Magistraturii a marcat marţi o premieră revocându-i pe Alina Ghica şi Cristi Danileţ. În documente, cei doi au fost revocaţi pentru că au votat la conducerea CSM un procuror. Bătălia din CSM are, însă, ca miză întregul sistem judiciar, care prin disputele din Consiliu a arătat că este slăbit. Câştigătorii indirecţi ai convulsiilor din CSM sunt politicienii cu dosare penale, care îi pot ataca în linişte pe procurorii sau pe judecătorii care îi anchetează sau îi judecă. Disputa din CSM este similară cu cea a referendumului din vară, cei doi judecători fiind revocaţi fără motive concrete.
În spaţiul public, Danileţ şi Ghica, alături de Oana Hăineală, trec drept "băsişti", de unde şi o intensă campanie de presă împotriva lor, dublată de articole de solidaritate din tabăra cealaltă. Faptul că disputele politice trasează decizii într-o instituţie vitală pentru sănătatea Justiţiei, cum este CSM, nu are decât un singur câştigător: politicianul cu dosar penal. Dintr-o analiză gândul, sunt câteva zeci de politicieni direct interesaţi ca întregul eşafodaj din Justiţie să se năruie. Iar "discuţiile" din şedinţa de marţi a CSM au semănat îngrijorător de mult cu hărmălaia dintr-o gâlceavă parlamentară.
Analiza gândul arată că, în această bătălie, opiniile publice exprimate de premierul Ponta au fost convergente cu cele ale ministrului Pivncieru, ale membrilor CSM Horaţiu Dumbravă, Adrian Neaşu, dar şi cu cele ale unor asociaţii ale magistraţilor.
Judecătorii Alina Ghica şi Cristia Danileţ au fost revocaţi din CSM după ce mai multe instanţe din ţară au solicitat acest lucru prin intermediul adunărilor generale. Cei doi au posibilitatea să conteste decizia CSM în instanţă, iar o hotărâre finală ar putea fi luată de Curtea Supremă. În urma procedurii de revocare a celor doi, locurile acestora vor fi ocupate interimar de către Elena Popesc