Inspectorul Şcolar General din Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, atrage atenţia asupra numărului mare de absenţe pe care îl au elevii din judeţ, una dintre cauzele constatate de aceasta fiind dată de lejeritatea cu care medicii de familie acordă scutiri medicale elevilor.
Doar în primul semestru al acestui an şcolar, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost înregistrate peste patru sute de mii de absenţe, jumătate din ele fiind motivate cu scutiri medicale. Tabără a făcut un apel la medicii de familie din judeţ să trateze cu mai multă seriozitate problema scutirilor medicale, afirmând că locul elevilor care nu sunt bolnavi este la şcoală.
"Nu pot să spun că în acest moment, în calitatea mea de inspector şcolar general am semnale că se acordă necuvenit scutiri medicale, dar noi ştim, vorbind cu copii, îl vezi că nu e bolnav sau colegii ştiu că nu e bolnav şi totuşi are scutire.
Există în şcoli o procedură foarte riguroasă. Medicul de familie sau un alt medic poate să dea o scutire care trebuie să fie vizată de medicul şcolar, însă trebuie să fim, într-adevăr, extrem de exigenţi. Uneori elevii se dau foarte uşor bolnavi şi imediat cer scutiri. trebuie să existe un filtru. E foarte important să facem educaţie în acest sens. E obligaţia lor, de la şase ani şi până la adânci bătrâneţi, să fie într-un loc de muncă.
Locul lor de muncă acum e şcoala. Ei trebuie să fie acolo, nu trebuie să fie pe stradă, nu trebuie să uzeze de tot felul de tertipuri. Mai sunt şi situaţii în care îşi iau scutire medicală şi stau acasă pentru un anumit motiv. trebuie să conştientizăm că există asemenea subterfugii pe care trebuie să le eliminăm", spune Tabără.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, spune că nu îi poate obliga pe medicii de familie să nu elibereze astfel de scutiri, dar le va aduce la cunoştinţă problema sem