Lituania a mai făcut un pas spre adoptarea euro în 2015 după ce parlamentul a stabilit grupuri de experţi care să organizeze tranziţia ţării către statutul de membru al zonei euro, scrie EUobserver. Ministrul de finanţe Rimantas Sadzius a declarat că "va fi stabilită o comisie pentru introducerea euro în Lituania, iar preşedintele acesteia va fi premierul". Guvernul a lansat o adevărată campanie pentru promovarea euro. "Astăzi, 52% din lituanieni sunt în favoarea adoptării euro. Totuşi, avem un plan de acţiune care va implica mai multe instituţii. Acestea vor fi angajate nu doar în formarea politicii fiscale şi în problemele de administraţie, ci şi în prezentarea monedei euro societăţii", a declarat premierul Algirdas Butkevicius.
Consiliul Monetar al Băncii Centrale din Ungaria a redus ieri rata de dobândă de politică monetară de la 5,5% la nivelul minim istoric de 5,25%, scrie Portfolio.hu. Membrii Consiliului Monetar au votat pentru a şaptea lună consecutiv reducerea dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază. "Reducerea dobânzii-cheie din Ungaria era deja ceva previzibil pentru că acest lucru se întâmplă de şapte luni. Însă toată atenţia este îndreptată acum către alegerea pe care o va face guvernul cu privire la succesorul lui Andras Simor (foto), actualul guvernator al băncii centrale, al cărui mandat expiră sâmbătă", au afirmat analiştii Neil Shearing şi William Jackson de la Capital Economics din Londra. Succesorul va fi anunţată vineri, iar numele cel mai des menţionat este Gyorgy Matolcsy, actualul ministrul al economiei.
Economia poloneză îşi revine deja, gradual, a declarat guvernatorul băncii centrale a Poloniei Marek Belka după ce vânzările din retail au înregistrat în luna ianuarie o creştere surprinzătoare de 3,1% în termeni anuali, potrivit datelor Biroului de Statistică. Ajustate în funcţie de inflaţie, vânzările din retail