Dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, nuci, peşte şi fructe şi legume proaspete, previne apariţia bolilor de inimă. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de oamenii de ştiinţă din Spania, după un studiu desfăşurat pe o perioadă de cinci ani.
Mai mult, datele cercetării mai arată că acest regim poate scădea posibilitatea apariţiei de probleme cardiace, îndeosebi a atacurilor de cord, afecţiuni des întâlnite în rândul persoanelor în vârstă, relatează Reuters.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au monitorizat aproximativ 7.500 de persoane, timp de cinci ani. Datele studiului arată că, din numărul total de voluntari, persoanele care au urmat o dietă mediteraneană au prezentat un risc cu 30% mai mic de a suferi probleme cardiovasculare majore, spre deosebire de cei care au urmat un regim sărac în grăsimi.
Nu este pentru prima dată când se vorbeşte despre beneficiile regimului mediteranean asupra funcţiei cardiovasculare, iar studii precedente au demonstrat acest lucru. Spre deosebire de cercetările din trecut, studiul acesta este mai bine fundamentat, notează Reuters, întrucât participanţilor li s-a impus o anumită dietă pe o perioadă îndelungată de timp şi au fost atent monitorizaţi. Medicii au supus periodic voluntarii unor teste de laborator pentru a verifica dacă, într-adevăr, cei care au convenit să urmeze dieta mediteraneană consumă mai mult ulei de măsline sau nuci, aşa cum li se recomandase.
Participanţii la studiu nu au primit meniuri rigide şi nici nu li s-a impus un număr de calorii pe care trebuia să îl consume zilnic, deoarece scăderea în greutate nu era unul dintre obiectivele studiului. Persoanele implicate în cercetare au fost împărţite în trei grupuri - două dintre acestea au urmat o dietă mediteraneană îmbogăţită fie cu patru linguri suplimentare de ulei de măsline extravirgin pe zi, fie cu