Deşi în oraş nu sunt tocmai îndrăgite, ploile din ultimele zile le dau speranţe agricultorilor care au însămânţat în toamnă sau care se pregătesc pentru culturile de primăvară.
Grâului îi fac bine, culturii de rapiţă la fel, de băltiri nu se poate vorbi ca despre un fenomen, aşa că ploile aşteptate de atâtea luni de zile sunt pe sufletul agricultorilor. De-abia acum se reface necesarul de apă din primul strat, spun specialiştii, de exces neputând fi vorba.
„Deocamdată e bine. Rău nu fac, la seceta înregistrată... Băltirea nu este un fenomen în sine, chiar dacă mai sunt, pe ici, pe colo, suprafeţe afectate. S-a refăcut apa pe primul metru în sol”, a declarat directorul Direcţiei Agricole, Dan Bărăgan.
În toamna trecută în judeţ s-au însămânţat peste 100.000 hectare cu grâu, aproximativ 3.300 cu triticale şi doar 160 de hectare orzoaică de toamnă. Cu inima strânsă au stat în schimb, toată iarna, agricultorii care au mizat pe rapiţă, cultivată pe aproximativ 9.700 de hectare. Mai întâi s-a ratat, în bună parte, perioada optimă de însămânţare, din cauza secetei lucrările de pregătire a terenului desfăşurându-se cu greu.
Temerea cea mai mare a agricultorilor, anume că îngheţul va prinde cultura de rapiţă nepregătită, a trecut, iarna nefiind una grea. Dacă ploile din ultimele zile nu fac rău, cu condiţia să nu se mai înregistreze cantităţi însemnate de precipitaţii în următoarea perioadă, pomicultorii se gândesc acum să nu aibă ghinionul de anul trecut, când îngheţul din primăvară le-a compromis producţia.