Colectarea taxelor şi impozitelor va creşte după reformarea ANAF, dar va rămâne sub media Uniunii Europene...Iată ce consideră Camera Americană de Comerţ.
Pe de altă parte, AmCham ar vrea ca firmele să poată opta pentru sistemul aplicării TVA la încasare, aşa cum prevede directiva europeană, renunţându-se la caracterul obligatoriu al acestuia, întrucât companiile se confruntă deja cu probleme, iar gradul de colectare se poate reduce.
Reforma ANAF poate duce la o creştere a gradului de colectare a taxelor şi impozitelor cu 5 până la 6 procente din PIB, de la 31-32 la sută din PIB în prezent, dar indicatorul tot ar rămâne sub media europeană, crede Camera Americană de Comerţ. AmCham crede că reorganizarea ANAF, prin concentrarea activităţii în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale, va fi benefică. Ceea ce trebuie însă cu adevărat este «să simplificăm cât mai mult sistemul de raportare al contribuabililor, prin introducerea sistemelor electronice de raportare », cred oficialii AmCham. În altă ordine de idei, Camera de Comerţ Americană spune că ar vrea ca firmele să poată opta pentru sistemul aplicării TVA la încasare, aşa cum prevede directiva europeană. "Una dintre marile probleme generate de sistemul TVA la încasare este că, din cauza imposibilităţii de a-şi deduce TVA-ul la momentul emiterii facturii, tendinţa pentru companiile mari este să renunţe la contractele şi la clienţii cărora le este impusă obligaţia aplicării TVA la încasare. Acest lucru va însemna că firmele mici rămân fără business, iar cele mari vor avea probleme pentru identificarea de noi furnizori", au avertizat reprezentanţii AmCham România. Ei spun că, în plus, acest sistem este dificil de aplicat, birocratic, iar mediul de afaceri nu-i vede utilitatea pentru că e foarte posibil ca gradul de colectare să se diminueze în loc să crească. Lea Berzuc
Colectarea taxelor şi