Băuturile carbogazoase ar trebui să fie taxate, restaurantele de tip fast-food să fie interzise în apropierea şcolilor şi sfaturi despre alimentaţia bebeluşilor ar trebui furnizate tinerilor părinţi, au declarat, luni, medicii britanici într-un raport contra flagelului obezităţii din Marea Britanie.
“Marea Britanie este grasul Europei”, afirmă The Academy of Medical Royal Colleges, o organizaţie care reprezintă circa 220.000 de medici – de la chirurgi la generalişti -, uniţi pentru a alcătui o reţetă eficientă contra epidemiei de obezitate, relatează AFP.
Un sfert dintre adulţii britanici sunt obezi, potrivit celor mai recente anchete medicale, o cifră care s-ar putea dubla până în anul 2050, iar două treimi dintre ei sunt supraponderali.
În rândul copiilor de 10-11 ani, unul din cinci este obez, iar unul din trei este supraponderal, reaminteşte aceeaşi organizaţie, estimând că aceasta este “cea mai gravă problemă de sănătate publică cu care se confruntă Marea Britanie”.
Medicii britanici au făcut o serie de recomandări, începând prin impunerea unei taxe de 20% pentru băuturile carbogazoase “timp de cel puţin un an” şi prin interzicerea deschiderii de restaurante fast-food în apropierea instituţiilor şcolare.
În plus, restaurantele de acest tip ar trebui să fie obligate să servească “preparate echilibrate”, o exigenţă care ar trebui să fie impusă şi în spitale, unde distribuitorii de alimente şi băuturi ar trebui să fie interzişi.
Academia doreşte în plus să interzică reclamele la alimentele prea bogate în grăsimi saturate, zahăr şi sare, difuzate după ora 21.00, şi o etichetare clară a produselor, care să includă numărul de calorii, ce poate fi citit cu uşurinţă de copii şi de adolescenţi.
Aceeaşi organizaţie britanică preconizează să furnizeze o serie de sfaturi practice tinerilor părinţi în legătură cu alimentaţia bebe