Senatorul PSD de Iaşi, Florin Constantinescu, a susţinut o declaraţie politica în şedinţa Plenului Senatului de marţi, 26 februarie a.c., în care vorbeşte despre salvarea firmelor de la insolvenţă. Mai exact, aşa cum se arată şi în declaraţia sa politică, un recent studiu dat publicităţii de Coface arată că un număr de 23.665 de companii au intrat în insolvenţă pe parcursul anului 2012, cu 10% mai multe faţă de 2011, când s-au înregistrat 21.499 de insolvenţe noi. Cele mai multe firme îşi desfăşurau activitatea în sectorul comerţului cu amănuntul.
În cadrul aceleiaşi declaraţii, senatorul Constantinescu subliniază faptul că, cele mai mari creşteri de insolvenţe nou deschise în anul 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, s-au înregistrat în comerţul cu amănuntul (62%), tranzacţii imobiliare (38%), hoteluri şi restaurante (48%), alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor (35%) şi transporturi (25%). Singurele sectoare care au înregistrat scăderi ale insolvenţelor în 2012, comparativ cu anul anterior, sunt: poşta & telecomunicaţii (19%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze (14%).
Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din anul 2012 a suferit modificări importante faţă de situaţia existentă în aceeaşi perioadă a anului anterior. Astfel, cele mai afectate trei zone sunt reprezentate de Sud-Est, Sud şi Nord-Vest, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor înregistrate în perioada analizată şi creşteri de două cifre (17%, 20%, 10%) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
,,În încercarea de a găsi motivele insolvenţei unor firme, m-am aplecat asupra analizării unor politici bancare ale instituţiilor din România. Ne-am confruntat, în ultimul an, cu politica unor instituţii bancare care au blocat linii de creditare pentru societăţi comerc