Şeful diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg, vine mâine într-o vizită oficială în Republica Moldova. Cât de important este sprijinul pe care ni-l oferă în procesul de integrare europeană Cehia, un stat cu pondere în UE, ne-a vorbit şeful misiunii noastre diplomatice de la Praga.
Karel Schwarzenberg, prim-vicepremier şi ministru al Afacerilor Externe al Cehiei, este o personalitate cu greutate pe arena politică europeană. Ce înseamnă vizita unui politician de aşa calibru pentru Republica Moldova?
Ne onorează, e un gest de susţinere şi încurajare. Este vorba despre un politician cu o pondere deosebită în ţara sa şi pe arena internaţională. În anii ’80, Karel Schwarzenberg a condus Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului. Pentru activitatea sa prodigioasă a fost distins de Consiliul Europei, alături de un alt reputat politician european, polonezul Lech Walesa. La începutul anilor ’90, a fost cancelarul Preşedinţiei de la Praga, pe vremea când Vaclav Havel era şeful statului. Karel Schwarzenberg este acum cel mai proeminent continuator al cauzei lui Havel. E preşedintele unui partid din actuala coaliţie de centru-dreapta aflată la guvernare, dar şi unul dintre liderii Partidului Popular European. Recent a candidat la şefia ţării, întrunind peste 45% din voturi. E foarte popular mai ales în rândul tinerilor, are o reputaţie ireproşabilă de om politic care întreaga viaţă a luptat pentru valorile politice. Sfaturile şi ajutorul din partea unei asemenea personalităţi sunt de un real folos pentru ţara noastră.
Republica Moldova trece printr-o criză politică, chiar s-ar putea să cadă Guvernul... Cum se explică faptul că şeful diplomaţiei cehe nu şi-a amânat venirea la Chişinău, la fel cum n-au făcut-o nici omologii săi din Marea Britanie, Suedia şi Polonia?
Astfel de vizite se pregătesc din timp şi au o agendă foarte vastă. Dl Schwarzenberg vine la