Banii alocaţi pentru realizarea şi promovarea brandului turistic al României nu au dat roadele mult aşteptate. Mult controversata “frunză” despre care Jurnalul Naţional a scris în repetate rânduri că se poate achiziţiona cu 250 de euro dintr-un stoc de imagini de pe internet şi este folosită de mai multe firme din lume a costat 900.000 de euro. Ministerul Turismului, condus în 2010 de Elena Udrea, a ales ca asocierea THR Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA Taylor Nelson Sofres să realizeze brandul turistic al României pentru suma menţionată.
Lansat cu surle şi trâmbiţe la Shanghai, în China, brandul turistic a declanşat un adevărat scandal mediatic pe marginea “frunzei” utilizate ca logo în brandul turistic naţional. Cu toate acestea, reprezentanţii ministerului au susţinut că asocierea THR-TNS este una dintre cele mai prestigioase firme de branding din lume, care a construit branduri de turism pentru Argentina, Spania, Croaţia. Pentru a putea utiliza după bunul plac celebra “frunză”, Elena Udrea a înregistrat-o la Oficiul de Stat pentru Invenţi şi Mărci.
În ciuda scandalului iscat, Udrea a alocat milioane de euro pentru promovarea brandului turistic pe plan extern, însă rezultatele obţinute nu sunt chiar îmbucurătoare. Astfel, dacă numărul turiştilor străini înregistraţi în 2010, anul lansării brandului, era de 1,3 milioane, în 2011 acesta a ajuns la 1,5 milioane, iar în 2012 numărul turiştilor străini a ajuns la 1,6 milioane, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cu alte cuvinte, toată promovarea făcută de Udrea pe milioane bune de euro pe plan extern a determinat o creştere a numărului de turişti străini înregistraţi în România cu circa 300.000 de persoane. În plus, cea mai mare parte dintre aşa-zişii “turişti străini” înregistraţi în statisticile INS provin din Bulgaria, Ungaria şi Germania.