Reghinenii sunt împotriva construcţiei fabricii de clei şi formahidă în oraşul lor, de frica poluării ce ar distruge mediul natural curat în care se află localitatea mureşeană. Fabrica societăţii Kostamonu România SA urmează să fie construită la 200 de metri de o grădiniţă, în acelaşi loc unde se găseşte şi o platformă alimentară.
Astăzi, reghinenii se vor aduna în faţa sediului Primăriei pentru a protesta împotriva construcţiei fabricii. Mâine, în şedinţa de Consiliu Local, se va vota dacă societatea comercială va părimi autorizaţia de construcţie sau nu, în condiţiile în care Agenţia pentru Protecţia Mediului a acordat o autorizaţie de mediu strict pentru “Tăierea şi rindeluirea lemnului, recuperarea materialelor reciclabile sortate, fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii, fabricarea ambalajelor din lemn”.
Petiţia online ”Salvaţi viitorul Reghinului” a fost semnată de o mie de persoane, alte câteva zeci depunând plângeri la APM Mureş împotriva construit=rii fabricii. Petiţia online urmăreşte informarea cetăţenilor cu privire la pericolele la care se vor expune odată construită fabrica. „Formaldehida provoacă cancer, leucemie, modificări genetice, alergii cronice, moarte prematură. Pe raza municipiului Reghin se doreşte construcţia unei fabrici de clei, în fapt un combinat de producere a formaldehidei şi compuşilor săi. Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, formaldehida este clasificată drept o substanţă cancerigenă, care contaminează prin aer, apă şi contact fizic. Impactul este pe o rază de 100 de kilometri. Combinatul va avea o producţie anuală de peste 100.000 de tone”, se arată în textul petiţiei.
"Am conştientizat ce înseamnă o astfel de investiţie şi că riscăm să distrugem tot ceea ce este frumos în Reghin, şi anume viaţa liniştită, aerul curat, respirabil. Încercăm să stopăm din faşă demersuri