Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu, a declarat, miercuri, că decizia CC privind neconstituţionalitatea Statutului parlamentarilor priveşte mecanismul prin care mandatul unui parlamentar încetează în baza raportului ANI, fără să existe o decizie judecătorească.
Senatorul PNL a spus că, în opinia sa, articolul pentru eliminarea căruia a pledat a fost declarat neconstituţional, precizând că a invocat neconstituţionalitatea acestuia inclusiv la momentul la care a propus abrogarea la nivelul comisiilor juridice reunite.
"Nu poate înceta un mandat reprezentativ al unui membru al Parlamentului printr-un act administrativ al executivului, această chestiune e o premieră absolută în istoria constituţională democratică. Orice referire la o încetare de mandat reprezentativ prin trecerea unui termen şi comunicarea unui act creează incertitudine juridică şi creează situaţii absurde în care mandatul respectiv s-ar putea să înceteze în baza unui raport care ulterior poate fi anulat de instanţă. Atunci noi nu mai putem repune, relua, resuscita un mandat, avem un raport anulat şi un mandat încetat. Ce vom face atunci, vom scoate din buzunar un mandat să i-l dăm deputatului sau senatorului respectiv? Ce le vom spune oamenilor care l-au votat, că dintr-o regretabilă eroare am încetat mandatul alesului lor şi că acum nu vor mai avea ales fiindcă la un moment dat s-a greşit sau pentru că nu ştim să scriem legi", a argumentat Chiuariu.
Senatorul PNL a declarat că, în opinia sa, problema de neconstituţionalitate nu priveşte majorarea termenului de contestare a raportului ANI de la 15 zile la 45 de zile doar în cazul parlamentarilor, menţionând că aceştia fac parte dintr-o altă categorie de demnitari.
Chiuariu a mai susţinut că în cazul prevederii pentru care a propus iniţial abrogarea va trebui să se găsească un alt mecanism prin care încet