Sindicaliştii din învăţământul buzoian anunţă declanşarea protestelor în rândul personalului nedidactic.
Peste 1.200 de buzoieni au intrat de marţi în grevă japoneză, urmând ca peste două săptămâni să poată demara pichetarea Prefecturii. Personalul nedidactic din şcoli este format din îngrijitori, paznici, fochişti, bucătari, spălătorese, mecanici etc.
„Premierul Ponta a spus recent că nu există salariu sub 800 de lei în România. Iată, că nu este aşa şi avem oameni care trăiesc cu 500 de lei. Este o chestiune de bun simţ şi trebuie să înţelegem că şi aceşti oameni sunt ai noştri, din sistem, şi fără ei nu ne putem
descurca. Ceea ce solicităm noi este să intrăm, spun eu, în normal, adică sporul de vechime să se adauge pentru oamenii aceştia la salariul de încadrare”, a declarat liderul Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.
Peste 1.200 de persoane vizate
Potrivit aceleiaşi surse, solicitările făcute Guvernului vin să „repare” o situaţie nedreaptă, în care se află întreg personalul nedidactic din şcoli: un angajat cu 30 de ani vechime va avea aproape acelaşi salariu ca un nou angajat.
„Normal este ca sporul de vechime să se aplice de la cei de 750 de lei, adică salariul minim brut pe economie. Orice majorare a salariului minim apărută din 2009 şi până astăzi nu a fost resimţită de aceşti oameni care după 30 de ani de muncă au luat aceiaşi bani ca şi cei care abia s-au angajat. Acţiunea aceasta pe care am declanşat-o la Buzău are rolul de a atrage atenţia. Am comunicat şi la nivelul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, s-a ridicat problema şi în Senat şi suntem dispuşi să mergem mai departe, pentru că altfel Guvernul tergiversează lucrurile, vin noi scumpiri, iar oamenilor ăstora li se face o mare nedreptate”, a mai adăugat Ion Dobre.
În comunicatul de presă al SÎP Buzău