Judeţul Buzău se menţine printre zonele cu cel mai mare spor negativ. Astfel că, la finalul lunii decembrie, sporul natural din judeţul nostru înregistra o nouă valoare negativă, de minus 334, de altfel cel mai mare deficit din anul 2012.
Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău, în judeţul Buzău, în anul 2012 au fost înregistraţi 3.777 de nou-născuţi, în timp ce numărul persoanelor decedate a fost de 10.347. Judeţul Buzău se regăseşte printre primele trei zone din ţară unde se află cei mai mulţi vârstnici, cu etatea de peste 65 de ani. Totodată, judeţul nostru se poziţionează pe locul cinci într-un clasament al judeţelor cu cel mai mare spor negativ. Acest lucru este cauzat de faptul că natalitatea a scăzut semnificativ în anii de după revoluţie, iar migraţia masivă a condus, de asemenea, la o creştere accentuată a ratei de îmbătrânire. Astfel, în judeţul Buzău, 18,1 la sută din totalul celor 432.054 de locuitori depăşesc vârsta de 65 de ani, fapt pentru care este al treilea judeţ, la nivel naţional, cu cei mai mulţi vârstnici.
Şi la nivel regional, zona de Sud - Est, din care face parte şi judeţul nostru, este cea de-a treia regiune cu cea mai mare pondere a populaţiei de peste 65 de ani, respectiv 15 la sută. Potrivit datelor existente, în prezent populaţia de peste 65 de ani reprezintă 15 la sută din numărul total de locuitori ai ţării, specialiştii considerând că procentul este destul de mare în condiţiile în care o populaţie este îmbătrânită demografic atunci când ponderea vârstnicilor depăşeşte 12 la sută.
Scăderea natalităţii generează probleme deosebite economiei, mai ales că în condiţiile îmbătrânirii se generează un deficit masiv la bugetul de pensii. În prezent, un salariat contribuie pentru 1,23 de pensionari, iar previziunile sunt sumbre. În cel
de-al treilea trimestru din 2012, în judeţul Buzău numărul me