Comisia Europeană s-a angajat luni, sub presiunea mai multor state membre, să accelereze eforturile în vederea etichetării originii cărnii utilizate în alimente preparate, confruntată cu scandalul cărnii de cal care continuă să se extindă în Europa.
Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda şi Portugalia mai ales au solicitat ca un raport al Comisiei prevăzut pentru sfârşitul anului să fie livrat înainte de începutul verii, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, după un Consiliu al Miniştrilor UE. "Am indicat că cel mai bine ar fi în iunie, iar cel mai târziu ar fi în septembrie", a notat acesta. Comisarul european pentru Sănătate şi consum, Tonio Borg, s-a angajat ca acest raport să fie gata pentru "sfârşitul verii, începutul toamnei". "Însă este imposibil să pregătim acest raport pentru sfârşitul lui iunie aşa cum anumite state membre au solicitat", a prevenit acesta în cadrul unei conferinţe de presă, apreciind că menţiunea originii cărnii din alimentele preparate este o problemă "complexă".
Mai multe state europene, printre care Franţa şi Germania, "s-au poziţionat clar" în favoarea indicării originii alimentelor preparate. Aceste 2 state lucrează la redactarea unui text care va fi propus celorlalte state "pentru a încerca să obţinem un acord cât mai mare posibil", a adăugat acesta.
Pentru moment, industria este constrânsă de reglementarea europeană de a menţiona tipul de carne care intră în preparatele lor, însă nu şi originea.
În Franţa, Findus şi Fleury Michon, precum şi distribuitorii Carrefour, Intermarche şi Picard, au anunţat că se angajează să garanteze originea franceză a tuturor produselor lor pe bază de carne. Scandalul cărnii de cal fals ştampilată ca fiind de vită s-a răspândit rapid în Europa după descoperirea la jumătatea lui ianuarie, în Irlanda şi Marea Britanie, a hamburgerilor conţinând