La două luni după ce lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai a secat, apoi a îngheţat, compromiţând atât existenţa nuferilor, cât şi celorlalte specii protejate de aici, unicat în Europa, custozii de la Muzeul Ţării Crişurilor au instalat în rezervaţie o miră hidrologică pentru monitorizarea nivelului apei. Măsura, propusă de Muzeu şi agreată de Ministerul Mediului, a fost pusă în practică marţi, fiind un prim pas pentru o monitorizare mai atentă a nivelului apei din principalul lac al ariei protejate.
"După montarea mirei hidrologice, am finalizat măsuratorile topografice de detaliu în Ochiul Mare. Urmează să începem zilele acestea măsurătorile topografice de cotă, pe Pârâul Peţea şi în punctele de interes din Băile 1 Mai şi Felix", a declarat pentru BIHOREANUL muzeograful Radu Huza, custode al rezervaţiei cu nuferi termali.
Instalărea unei mire hidrologice a fost propusă de Muzeu atât Prefecturii Bihor, în cadrul discuţiilor din ianuarie pe marginea problemei dezastrului ecologic care a compromis rezervaţie naturală, cât şi Ministerului Mediului, la începutul acestei luni.
Agreată de autorităţi, propunerea a fost pusă în practică marţi. Aceasta este doar prima dintr-un set de măsuri ce vizează o monitorizare mult mai eficientă a fluctuaţiilor de nivel ale apei din Ochiul Mare, principalul lac al rezervaţiei. "După măsurătorile topografice, se vor stabili locaţiile din rezervaţie în care vor fi montaţi senzori de vor alertă la fluctuaţii de nivelul ale apei din lacul Ochiul Mare", mai zice Radu Huza.
La solicitarea Ministerului, montarea senzorilor se va face sub suprevegherea profesorului Iancu Orăşanu, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în geologie din România, vechi colaborator al Muzeului pe problema rezervaţiei din 1 Mai, care va fi prezent săptămâna viitoare la Oradea.
Lacul Ochiul Mare este singurul din rezervaţie unde,