E greu să nu judeci ce s-a întâmplat ieri în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin prisma unei tactici clasice de impunere a puterii: pune-i cu botul pe labe pe cei mai vocali şi mai rebeli, iar restul se vor încolona mai lejer, ştiind ce ar putea să îi aştepte.
Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au fost eliminaţi din CSM, fără să se invoce încălcări ale vreunui regulament sau lege, prin votul majoritar al celorlalţi judecători din România.
Vrând-nevrând, punând umărul sau poate doar asistând la o revoltă a magistraţilor "de rând", ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, şi implicit Guvernul condus de Victor Ponta au reuşit astăzi să scape de doi oponenţi. Nu sunt singurii din CSM, dar sunt reprezentativi. E o victorie a puterii asupra unui for profesional care până acum a mârâit nesupus, dar şi a sistemului judiciar românesc pe care reformiştii şi rapoartele europene îl pomenesc cu greaţă.
E o premieră în România această descotorosire a judecătorilor de nişte membri aflaţi la conducerea propriei caste. Nu este o premieră însă mobilizarea exemplară a magistraţilor pentru o acţiune care le subminează profesia. Premiera a reuşit-o tot Mona Pivniceru, pe când era doar o aprigă judecătoare de la Iaşi, care îl lua la refec pe Traian Băsescu, de la conducerea Asociaţiei Magistraţilor din România. Atunci, magistraţii au făcut o "grevă" generală şi ilegală, pentru că rămâneau fără sporuri salariale şi pensii privilegiate. Acum, parcă sub aceeaşi baghetă Pivniceru, au încercat timid niscai proteste anti-CSM, prin ţară. Întreruperea activităţii a durat însă mai puţin de o oră.
Judecătorul Cristi Danileţ a lăsat deoparte cutumele profesiei şi a ieşit la bătaie, pe internet şi la televiziuni, încă de vara trecută, după referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. A ajuns chiar să se ia virtual de guler cu premierul