Rezultatul alegerilor italiene, anunţat ieri, a fost şocant şi a produs cutremure, locale şi continentale: Senat fără majoritate, Parlament blocat, tensiuni pe pieţele financiare, Europa – îngrijorată de reapariţia spectrului crizei, presa – alarmată de triumful populiştilor asupra partidelor tradiţionale şi a elitei tehnocrate.
Italia s-a trezit ieri într-un impas politic, în absenţa unei majorităţi în Senat, situaţie care a aruncat Europa în alertă de teama revenirii crizei în zona euro. Succesul la legislativele de duminică şi luni al Mişcării 5 Stele (M5S) – populistă şi antisistem - a comicului Beppe Grillo a bulversat toate echilibrele eşichierului politic, atât la dreapta, cât şi la stânga.
Media şi analiştii au evocat un „vot-şoc”, având în vedere că triumful populiştilor ameninţă guvernabilitatea Parlamentului italian. 15 luni după căderea guvernului Berlusconi sub presiunea pieţelor financiare, rezultatul alegerilor italiene s-a tradus printr-o surpriză de proporţii. Potrivit cifrelor Ministerului de Interne pentru peste 99,9% din birourile de votare şi contrar tuturor previziunilor care dădeau un uşor avans coaliţiei lui Pier Luigi Bersani (Partidul Democrat), Silvio Berlusconi, aliatul Ligii Nord, este cel care a ajuns în fruntea Senatului - în termeni de locuri –, situându-se în faţa stângii italiene. Stânga a obţinut 98 locuri cu 31,6% din voturi, faţă de 110 locuri ce revin dreptei, deşi aceasta a obţinut doar 30,71% din voturi. Mişcarea lui Beppe Grillo este pe poziţia 3, cu 25%. Concret, nu se profilează nici o majoritate, chiar în cazul unei ipotetici alianţe între stânga şi centrul şefului guvernului care îşi încheie mandatul, Mario Monti. Ţară „neguvernabilă” Nici o coaliţie nu a atins pragul de 158 locuri necesare pentru o majoritate în Senat, iar Parlamentul italian apare ca neguvernabil. În ce priveşte Camera Deputaţilor, coaliţia de