Fetele sunt cele care se vor întrece la oină, în acest an, în prima ediție din toate timpurile a sportului național, la Cupa Mărțișorului.
Prima ediție a Cupei Unirii la oină, pentru începători, rezervată băieților, a făcut prozeliți în județul Neamț, inițiatorul acțiunii fiind profesorul Mihai Blaj, de la Școala Generală din Gherăești. Fetele, mai atente decât băieții, vor să demonstreze că pot stăpâni la fel de bine regulile acestui sport. În sfârșit, chiar dacă este un început, ele chiar pot să arate de ce sunt în stare. În luna ianuarie, la Bicaz Chei, era programată o întrecere în sală, la oină, între fete, sub denumirea Cupa Unirii. N-a mai avut loc, întrucât vremea n-a permis deplasarea echipelor. Așa a apărut prima ediție a Cupei Mărțișorului, strict feminin, la oină, care va avea loc în 2 și 3 martie, tot la Bicaz Chei.
“Este pentru prima oară când se organizează pentru fete, la sală, concurs de oină la începători – primul concurs adevărat, la care vor fi date medalii. În România n-a mai fost până acum nicio competiție, nici afară, nici în sală, de acest gen. Ne bucură că va fi o participare mare. Impulsul a venit de la concursul rezervat băieților, Cupa Unirii, care a avut loc la Tîrgu Neamț, în ianuarie. Au zis că nu vor fi neapărat câștigători cei din Gherăești. Cei care au văzut că se poate, că oina este un sport la îndemâna tuturor, care poate duce la performanță, sunt atrași, convinși că sportul național este unul care se potrivește cu înclinațiile și talentul copiilor din zona Moldovei și nu numai. Fetele de la Gherăești, Ion Creangă, Pildești sunt, în mare parte, și jucătoare de handbal. Sunt aruncătoare, sunt învățate cu mingea de handbal, cel puțin. Știu să arunce. Le este deja ușor și cu mingea de oină. Au învățat să lovească mingea și cu bastonul. Au prins și regulile de joc, din mers. A fost un prim pas pe care l-au fă