Italia are nevoie de o coaliţie puternică, suficient de stabilă pentru a duce mai departe reformele începute de Mario Monti, întrucât este în joc păstrarea ţării în afara ringului de box al speculaţiilor, care, dacă ar fi alimentate de instabilite politică acută, ar putea scumpi datoria publică până la niveluri nesustenabile, arată o analiză XTB Group conform precizărilor unui comunicat de presă.
Analiştii XTB Group susţin că: "Rezultatul alegerilor legislative din Italia aduce un Parlament < blocat >, în care forţa de centru-stânga a lui Bersani controlează Camera inferioară, dar nu îşi poate impune punctul de vedere în Senat, la fel de important ca şi cealaltă Cameră pentru echilibrul puterii legislative. Silvio Berlusconi a reuşit să revină puternic în atenţia publică, printr-o prezenţă mediatică intensă, şi să capteze suficiente voturi pentru a bloca dominanţa lui Bersani".
Sistemul politic fragmentat al ţării poartă "vina", crede Marco Dall'Ava, analist al XTB Italia: "Din păcate, în Italia nu se înfruntă două formaţiuni politice clar demarcate. Aici se întâlnesc două conglomerate - alianţa de centru-dreapta, condusă de Silvio Berlusconi şi cea de centru-stânga, condusă de Pier Luigi Bersani, la care se adaugă gruparea lui Mario Monti, a lui Fini şi Casini şi partidul lui Beppo Grillo (actor, nu politician). Acesta din urmă, fără idei politice sistematice, promovează un mesaj împotriva întregii clase politice. Mai mult, 80% dintre cei care candidează pe listele sale vin dinspre extrema stângă şi se opun proiectelor de înnoire a ţării, precum trenurile de mare viteză."
Primele efecte ale acestor rezultate au fost deja vizibile, susţine Claudiu Cazacu, analist-şef al XTB România: "Italia a suportat deja costuri mai ridicate marţi, când a fost obligată să plătească dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe 6 luni. Costul suplimentar ar fi de