Râmnicu Sărat va găzdui în luna mai prima ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk „Valeriu Sterian”.Valeriu Octavian Sterian, cunoscut ca Vali Sterian, s-a născut pe 21 septembrie 1952, la Ştiubei, lângă Râmnicu Sărat. A fost muzician, cântăreţ şi compozitor român de muzică folk şi rock, lider al generaţiei care a pus bazele folkului românesc, al generaţiei din anii ’70.
A fost elev la Liceul „Alexandru Vlahuţă”, de unde, în primăvara anului 1971, cu puţin timp înaintea absolvirii clasei a XII-a, a fost exmatriculat pentru că, în cadrul unui festival-concurs, a cântat piese din repertoriul Beatles. Din acest motiv a fost transferat la Liceul „Ştefan cel Mare” din municipiul Râmnicu Sărat. Atunci, tatăl său a fost rechemat la Securitate. Valeriu s-a închis în camera lui şi a strigat: „Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!”. Acest strigăt de furie şi de durere al tânărului, căruia i se cerea să nu mai fie el însuşi, va deveni refrenul celei mai cunoscute şi importante creaţii ale sale, „Nopţi”.
S-a remarcat, deopotrivă, ca muzician şi poet, aducând contribuţii mari în muzica folk şi folk-rock. A fost apropiat de Dan Andrei Aldea - de la care a învăţat chitara - de Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan sau Maria Gheorghiu.
Revoluţia din Decembrie 1989 a fost pentru el o mare speranţă a reînvierii spirituale. Pe 25 decembrie a aceluiaşi an, piesa „Nopţi”, cenzurată încă de la apariţia ei, a răsunat la Televiziunea Română Liberă. A realizat şi o filmare la Televiziune pentru această melodie, cu secvenţe din timpul Revoluţiei. Şi, astfel, piesa „Nopţi” a fost primul „hit liber” al românilor şi a intrat în conştiinţa lor ca „Vino, Doamne!”, rămânând până astăzi o piesă ce poartă amintirea celor care au murit în decembrie 1989. În 1990, a participat activ la fenomenul Piaţa Universităţii, implicându-se