Schimbările din sistemul sanitar românesc continuă! După ce, în 2011, zeci de spitale au fost închise sau au devenit secții exterioare, acum, în vizorul autorităţilor au intrat unităţile medicale ale CF. Printre acestea se numără şi cea din Pașcani, care ar putea trece de la Ministerul Transporturilor în subordinea Ministerului Sănătății sau a administrației locale. Modificările propuse de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, sunt contestate însă de lidera de sindicat a Spitalului CF Pașcani, Doina Cucoș.
Guvernul a aprobat marţi, 19 februarie a.c., o ordonanţă de urgenţă privind transferul a 13 unităţi sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii precum şi desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor şi preluarea activităţii acesteia de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
„Acest proiect de ordonanță care a trecut pe furiș în Guvernul României și care nu a apărut încă în Monitorul Oficial ridică pentru noi sindicatele foarte multe semne de întrebare: juridice, economice și sociale . Când va ieși îl vom ataca la Curtea Constituțională. Doamna ministru Mona Pivniceru, colega de Guvern a domnului Relu Fenechiu care este interesat să distrugă această rețea, a argumentat într-o scrisoare deschisă către colegul liberal că ordonanța este neconstituțională și încalcă cinci articole din Constituție. Eu aș insista asupra argumentelor de ordin economic. Trei spitale din această rețea au proiecte derulate prin fonduri europene. Dacă vor să le dea altui ordonator de credite atunci întrebarea implică automat pierderea finanțării”, ne-a declarat Doina Cucoș, lidera de sindicat de la Spitalul CF Pașcani.
Cele 13 spitale ale CF din țară trec la Ministerul Sănătăţii, cu tot cu terenuri, clădiri şi personal medical. Vor fi păstrate doar comisiile medicale care examineaz