Reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud lucrează la un proiect de extindere a reţelei de observaţii şi măsurători nivometeorologice în Munţii Făgăraş, pentru estimarea riscului de avalanşă în întreg masivul.
Şeful Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Sibiu, Mihaela Stăncescu, a declarat miercuri, 27 februarie, că extinderea se doreşte, pentru început, spre partea sudică a masivului Făgăraş, în prezent riscurile de avalanşă fiind emise doar pentru partea nordică a masivului.
“În fiecare sezon de iarnă, de fapt de când se aşterne primul strat de zăpadă la munte, munţii Făgăraş şi Bucegi, Centrul Meteorologic Transilvania Sud, prin Serviciul Regional de Prognoză, emite zilnic buletine nivometeorologice, cu valabilitate de 24 de ore, pe aceste două masive, Făgăraş şi Bucegi. În masivul Făgăraş, din păcate, avem un singur punct de măsurare şi de măsurători nivologice, la Bâlea Lac, iar în Bucegi avem la vârful Omu, Sinaia şi Predeal. Sunt singurele staţii meteorologice care fac şi acest program de măsurători şi observaţii nivometeorologice”, a explicat Mihaela Stăncescu.
Buletinul emis de centrul de la Sibiu include nu numai prognoza meteorologică pe 24 de ore, dar şi date despre starea zăpezii, o prognoză a stabilităţii stratului de zăpadă şi riscul de avalanşă, pe o scară de 1 la 5, conform scării europene de risc de avalanţă.
“Eu zic că oamenii care doresc să facă plimbări pe munte sau sporturi extreme, mai ales că s-au extins în aceşti ani, doresc să aibă o informare cât mai bună despre situaţia nu numai meteorologică de pe munte, dar şi asupra stabilităţii stratului de zăpadă”, a precizat şeful Serviciului.
Stăncescu a declarat că se doreşte o extindere şi la Retezat.
“Dar noi dorim ca în Făgăraş să obţinem informaţii şi de pe partea sudică, fiindcă noi de fapt p