Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a anuntat, marti, ca Statutul parlamentarilor este neconstitutional. Astfel, Statutul se va intoarce la Camera Deputatilor pentru a fi modificat.
Decizia judecatorilor a fost adoptata dupa cinci ore de dezbateri. Votul a fost de 8-1. Statutul parlamentarilor a fost contestat la CCR de PDL si PP-DD.
Cele doua partide au fost nemultumite de majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului in care un ales poate contesta un raport al ANI in cazul unei decizii de incompatibilitate.
Reprezentantii PDL au aratat ca in tot Dreptul romanesc si in tot Dreptul international nu exista un termen de 45 de zile, ci unul de 15 zile, asa cum se prevedea anterior introducerii acestei modificari.
Parlamentarii si-au votat statutul - Perioada de contestare a incompatibilitatii creste la 45 de zile
Statutul a fost adoptat in 13 februarie cu 298 de voturi "pentru", 36 de abtineri din partea UDMR si 101 voturi "impotriva", din partea PDL si PP-DD. La sedinta comuna si-au inregistrat prezenta 455 de deputati si senatori din numarul total de 587. Nu au participat nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu.
Senatorii si deputatii au votat modificarile la statut in urma reexaminarii cerute de presedintele Traian Basescu. Ei si-au marit miercuri perioada de contestare a deciziei de incompatibilitate data de ANI la 45 de zile, desi pentru toti ceilalti peste 300 de mii de functionari publici din Romania aceasta este de doar 15 zile, conform legii de functionare a ANI.
Crin Antonescu: Parlamentarii nu sunt functionari publici
Dupa aflarea verdictului CCR, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vizibil nemultumit, ca va respecta decizia magistratilor.
"Luam act de decizia Curtii si o respectam. As putea sa adaug ca cei care am votat amendamen