Peste 150 de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii, care au fost disponibilizaţi în ianuarie şi februarie au protestat miercuri dimineaţă în faţa combinatului siderurgic. Muncitorii au forţat intrarea în fabrică şi au cerut să discute cu actualii proprietari, care le-au promis că până vineri vor primi banii datoraţi. ACTUALIZARE: Protestul s-a încheiat, după ce reprezentanţii companiei au promis acordarea unor bonuri de masă, oamenii anunţând însă că se vor întoarce la combinat joi dimineaţă, când ar expira termenul pentru plata salariilor compensatorii.
Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean
Oamenii s-au strâns miercuri dimineaţă în faţa combinatului Mechel din Câmpia Turzii. Ei sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit până acum salariile compensatorii în urma disponibilizării. Foştii angajaţi declară că ar fi trebuit să primească în 45 de zile de la concediere trei salarii compensatorii.
În lunile ianuarie şi februarie au fost disponibilizate peste şapte sute de persoane. Acestea ar fi trebuit să primească, în medie, fiecare, 3.500 de lei şi bonuri de masă. Foştii angajaţi au forţat intrarea în combinat şi au ajuns până la clădirea administrativă, unde protestatarii au spart un geam. După acest incident, reprezentanţii foştilor angajaţi au fost primiţi de conducerea fabricii, care le-a spus oamenilor că potrivit legii, ar mai avea răgaz o zi în plus în care să achite sumele restante.
Muncitorii au stat de vorbă cu noua conducere a combinatului, aflată la Bucureşti, prin videotelefon. Liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a acuzat conducerea Mechel România că a vândut combinatul, fără să anunţe sindicatul. Mai mult, acesta susţine că nu există documente pentru această vânzare şi că va face o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la Poliţie.
Mechel a scos la vânzare, spre sfârşitul anului trecut, numer